Az élelmiszer-vizsgáló laboratóriumoknak reprezentatív, homogenizált és porított mintákra van szükségük az értelmes és reprodukálható vizsgálati eredményekhez. Az analitikai minta szemcseméret-csökkentésével és homogenizálásával minimalizálható minden későbbi elemzés standard eltérése.
Az élelmiszerek mintaelőkészítésére legalkalmasabb malmok a késes malmok, a rotoros malmok, a vágómalmok és a golyósmalmok. A megfelelő őrlőeszközök keresésekor szem előtt kell tartani, hogy a meghatározandó minta tulajdonságai a folyamat során semmilyen módon nem változhatnak. A zsíros vagy nedves minták más eljárást igényelnek, mint például a szemcsés, nagyon kemény vagy rostos anyagok. A nagy kezdeti adagméretek vagy nagy mintatérfogatok más technikákat igényelnek, mint a kis kezdeti adagméretekkel és tételméretekkel rendelkező minták.
Egy különleges esetet jelentenek a ragadós vagy illékony összetevőket tartalmazó minták, mert ezeknél az őrlés során kriogén kezelésre vagy legalábbis hűtésre van szükség.
A szabadon folyó, szemcsés vagy kristályos (nem olajos) minták, mint például a kukorica vagy a cukor porítása általában egyszerű. A malmok széles skálája alkalmas, beleértve a különböző rotoros malmokat is. A kristályos minták, mint például a cukor, 0,05 mm-nél kisebbre őrölhetők a Ultra Centrifugális malom ZM 300 0,08 mm-es nyílásméretű gyűrűs szitával. Az ultracentrifugális malmokban történő őrlés nagyon hatékony: ökölszabályként elmondható, hogy a porított minta 80%-a kisebb, mint a szita nyílásméretének fele. A ciklon használata segíti a minta kiürítését az őrlőkamrából, hűti a mintát, és lehetővé teszi akár 4,5 l minta feldolgozását tételenként.
Az olyan anyagokat, mint a kukorica vagy a fűszerek, jellemzően 500 µm vagy akár 250 µm körüli szemcseméretre őrlik egy ZM 300 vagy egy Rotor Beater Mill SR 300 segítségével. Ismeretlen minta őrlésénél célszerű közepes nyílásméretű szitával kezdeni. Ha a minta nem tömíti el a szitát, a méret tovább csökkenthető. Ez az eljárás minden rotoros malomra vonatkozik. Az SR 300 nagyobb, akár 30 literes mintamennyiségek esetén is előnyös, ha ciklon van hozzácsatolva. Az SR 300 másik előnye a nagy, akár 25 mm-es adagolási méret.
Az édességek nagyon különböző textúrájúak: lehetnek kemények, ragacsosak, zsírosak vagy nedvesek. A magas cukor- és keményítőszirup-tartalmú kemény édességek tipikus homogenizálási folyamata a Késes malom GRINDOMIX GM 200 berendezésben történik: 100 g keménycukrot először néhány másodpercig 2000 fordulat/perc fordulatszámon, fordított üzemmódban durván őrölünk a kés tompa oldalával, hogy megóvjuk az éles oldalt és csökkentsük a kopást. Ezt követi az intervallumos őrlés előremenő üzemmódban további 15 másodpercig 4000 fordulat/perc fordulatszámon. További méretcsökkentés 0,5 mm alá 6000 fordulat/perc fordulatszámon 6-12 másodpercig tartó őrléssel érhető el. Ez a lépésről lépésre történő eljárás megakadályozza, hogy a minta a késhez tapadjon, mint ahogy az a háztartási keverőknél gyakran előfordul.
Az olyan kemény mintaanyagok, mint a zsíros, csíkos szalonna , kihívást jelentenek az elemzés előtti homogenizálási folyamat során. Ha a héj vagy a bőr nagyobb részei vágatlanul maradnak, a minta nem homogén, és az elemzés hamis eredményeket adhat. A húsminták alapos homogenizálására a késes malmok bizonyultak a legalkalmasabbnak. Előnyös egy erős motor, hogy a kések teljes vágási kapacitását ki lehessen használni. A fogazott pengéjű kések kiválóan alkalmasak a kemény húsminták nagyon rövid idő alatt történő homogenizálására, a húsrostok méretcsökkentését elősegítő kiegészítő szakító hatás miatt. A rövid őrlési idők biztosítják az alacsony hőfejlődést. A teljesen homogenizált minta eléréséhez (szobahőmérsékleten) az őrlési folyamat két vagy három lépést is igényelhet.
250 g sertéshús vállat egy GRINDOMIX GM 200 intervallum üzemmódban, 3000 fordulat/perc sebességgel 30 másodpercig, fogazott pengéjű késsel dolgozunk fel. Az első lépést két 30 s-os ciklus követi, egyenként 7000 fordulat/perc sebességgel. A minta alapos homogenizálása újabb 30 s után 10 000 rpm-en történik. A minta túlságosan pattogna, ha már az elején a maximális fordulatszámot választanánk. Ennek ellenére az optimális eredmények eléréséhez egy bizonyos ponton a teljes sebességre van szükség. Az is fontos, hogy az első lépésben szabványos fedelet használjunk, mivel más típusú fedelek túl nagy nyomást gyakorolhatnak a mintára. A finom-őrlési lépésnél egy térfogatcsökkentő fedél előnyös a minta teljes homogenizálásához. A pengék felett az őrlőedény falához tapadó anyagot időről időre el kell távolítani és vissza kell juttatni az őrlési folyamatba.
A sajtminták szintén trükkösek lehetnek, mivel zsírosak és ragadósak. 130 g mintát homogenizáltunk < 0,5 mm-re 2 x 10 s őrlési lépésben 10 000 fordulat/perc sebességgel a GM 200 segítségével. Fontos volt a 0,25 l térfogatcsökkentő fedél alkalmazása, hogy a mintát a pengék felé kényszerítsük. Az őrlési lépések között a mintát kézzel, kanállal lehet keverni a ragadós részek fellazítása érdekében. Az olyan minták, mint a mazsola, még ragadósabbak, mint a sajt, de 200 g a sajtmintánál leírtakhoz hasonló módon, kb. 20 s alatt homogenizálható.
Az olyan szabadon áramló minták, mint a magvak vagy az kávé, amelyek olajosak, feldolgozhatók késes malomban, de általában egy rotoros malmot, mint a ZM 300 használnak az ilyen minták porlasztására. A távtartós sziták (vagy távtartós rotor, ha a SR 300 készüléket használják) segítenek minimalizálni a nyírási hatásokat és a mintából történő zsírfelszabadulást is, ami agglomerációt és a szita eltömődését okozná. Ugyanezen okokból 0,5 mm-es vagy nagyobb nyílásméretet kell alkalmazni. A sebesség csökkentése jótékony hatású lehet, és kisebb felmelegedést, következésképpen kevesebb zsírfelszabadulást eredményezhet.
A zöldségek gyakran tartalmaznak nedvességet (mint a káposztaszár), vagy akár túlnyomórészt vízből állnak (mint a paradicsom). Az olyan feldolgozott termékek, mint a tésztaleves, szintén sok vizet tartalmaznak, és a paradicsomhoz hasonlóan készülnek. Ez utóbbi esetekben a teljes homogenizálást megkönnyíti a magas víztartalom, mivel a mintadarabok túl nedvesek ahhoz, hogy megtapadjanak az őrlőedény falán egy GRINDOMIX GM 200 vagy GM 300 darálóban, ahol már nem érintkeznek a forgó késekkel. Például 180 g paradicsomot homogenizálunk a GM 200-asban 10 s-ig, először 4000 fordulat/perc, majd 8000 fordulat/perc sebességgel. A túlfolyócsatornákkal ellátott gravitációs fedél csökkenti az őrlőkamra térfogatát, megakadályozva a minta kifolyását. Nagyobb, akár 4,5 literes mintaadagokhoz a GM 300 a tökéletes választás.
Az olyan minták, mint a káposztaszár, alacsonyabb víztartalommal rendelkeznek. A mintadarabok hajlamosak megtapadni az őrlőedény falán, így elkerülve a késpengékkel való érintkezést. Néhány mintadarab a többnyire homogén mintában maradhat, még akkor is, ha maximális sebességet használunk. A túlfolyócsatornákkal ellátott gravitációs fedél alkalmazása segít javítani az őrlési hatást, de a teljes homogenizálás gyakran úgy érhető el, hogy a mintához egy kis vizet adunk. A 280 g szárkáposztát kézzel négy darabra vágtuk. Az őrlést két lépésben végeztük. Az első 10 másodpercben alacsony, 2000 fordulat/perc fordulatszámot ajánlott használni. A finom őrléshez 5000 fordulat/perc fordulatszámon 50 ml vizet adtunk hozzá, hogy 20 másodperc után jó homogenitást érjünk el. Az alapos homogenizálás biztosítása érdekében túlfolyócsatornákkal ellátott gravitációs fedelet használtunk. Az intervallum üzemmód a finomőrlési lépés során javítja a minta keveredését, és így növeli az őrlés hatékonyságát.
A rostos minták, például a szárított gyógynövények vagy más növényi anyagok - de például a fagyasztva szárított halak - esetében a vágási effektusok a legalkalmasabbak a minták homogenizálására. Általában nagy mintamennyiségekre van szükség a reprezentatív mintaelőkészítéshez, mivel a rostos anyagok általában könnyű, terjedelmes anyagok, és nagyon heterogének lehetnek. Néha kézi elődarabolásra van szükség, hogy megfelelő mintaméretet kapjunk a vágómalom betáplálásához, és elkerüljük a fészkek és csomók kialakulását, amelyek hajlamosak a tartályban maradni, és ezért nem homogenizálódnak hatékonyan.
A Vágómalom SM 100 alkalmas az alapvető elődarálásra, ahol a növényi mintákat hatékonyan vágjuk egy párhuzamos szelvényű rotorral. A vágómalomban általában 4-6 mm-es finomság könnyen elérhető. Az < 1 mm-es szemcsék eléréséhez ciklon használata ajánlott, például a SM 300 esetében. A Ultra centrifugális malom ZM 300 még finomabb részecskéket állít elő, de hátránya, hogy kisebb mintadarabokat fogad el. Így ha nagyméretű szálas mintákat kell 0,5 mm-nél kisebbre homogenizálni, akkor a legjobb választás a vágómalomban történő elődarabolás és a ZM 300-asban történő finomőrlés kombinációja. A ZM 300-ban inkább szabványos gyűrűs szitát kell használni, mint távtartós szitát, mivel a szálas mintákhoz nyíróerőre van szükség. Egy másik megoldás lehet egy rotoros malom, mint például a SR 300, amely nagyobb kezdeti adagolási méretet fogad el, és képes a szálas mintákat < 0,5 mm-ig porítani a szabványos rotorral, amely elegendő nyíróerőt generál.
A ciklon segít javítani a könnyű mintaanyagok kiürítését az őrlőkamrából. Emellett hűti a mintát, hogy minimalizálja az illékony összetevők, például a terpének elvesztését. Ha az illékony összetevőket meg kell őrizni, nem ajánlott túl finom aljú szitákat használni - mivel ez felmelegedést és ezáltal az illékony anyagok elvesztését okozza. A minta tulajdonságaitól függően a porított anyagok hajlamosak szálasak maradni, mivel a hosszú szálak hosszában áthaladhatnak a vágó- és rotoros malmok alsó szitáin. Ha ezt el kell kerülni, akkor az olyan golyósmalmok, mint a MM 400 vagy a PM 100 jobb választás.
A bemeneti méret a minta eredeti részecskemérete. A megfelelő malom kiválasztása szempontjából nagy különbség, hogy nagy mintákat, mint például egy egész halat, vagy kis részecskéket, mint például gabonaszemeket kell homogenizálni. Egy teljes hal homogenizálása kihívást jelent; a pikkelyek, a bőr és a csontok meglehetősen ellenállnak a méretcsökkentésnek, így a minta a legtöbb malomban (pl. friss hal késes malomban) történő őrlés után is tartalmaz nagyobb darabokat. A magas zsírtartalom megnehezíti a folyamatot, mivel a zsíros részecskék nagy csomókat alkotnak, amelyek eltömítik a malmot, és a minta inhomogén marad. A hal fagyasztva szárítása és a SM 300 vágómalom őrlése segít a probléma megoldásában. 125 g (4 hal, egyszer elővágva) pontyot vagy nagy rombuszhalat porítottunk az SM 300-ban 3000 min-1 sebességgel, egy V-rotorral, amely a szikét és a halcsontokat is levágja. A minta hűtésére ciklont alkalmaztunk. A 0,75 mm-es alsó szitával történő 2 perces őrlés után 0,75 mm-es szemcseméretet kaptunk jelentős hőfelépítés nélkül.
Egy másik példa a nagy mintadarabokra a kakaós sütemény. 1 kg akár 80 mm-es mintadarabokkal könnyen homogenizálható < 10 mm finomságúra a SM 300 vágómalom 10 mm-es alsó szitával és a párhuzamos szekciójú rotorral 1.500 fordulat/perc fordulatszámon 1 percig.
A kősó nemcsak nátrium-kloridból áll, hanem tartalmazhat más ásványi anyagokat és szilikátokat is. A só összetételének elemzéséhez a mintát kellően homogenizálni kell, tekintettel arra, hogy a nagyobb kősó darabok általában nagyon inhomogének. A só elemkoncentrációja jellemzően nagyon alacsony, így a minta előkészítéséhez kilogrammos nagyságrendű mennyiségekre van szükség. Elvileg egy vágómalom képes megbirkózni a nagy mennyiségekkel és mintadarabokkal, de a kopás sokkal nagyobb hatással lenne rá, mint egy rotoros golyósmalomban, mivel a vágómalom vágórúdjait nem nagy mennyiségű csiszolóanyag feldolgozására tervezték. A rotoros golyósmalommal több kilogrammos töltetek is könnyen porlaszthatók. A súrlódási hő csökkentése érdekében távtartós rotor ajánlott. Az 5 literes gyűjtőedénynek köszönhetően a SR 300 berendezésben egy menetben 5 kg minta porlasztható 10 000 fordulat/perc fordulatszámon, legfeljebb 25 mm-es adagolási mérettel. A teljes mintát a <200 µm-es végső finomságra aprítják.
Egyes elemzésekhez nagy mintamennyiségekre van szükség az analitok nyomainak kimutatásához vagy klaszterek, pl. mikotoxinok vagy GMO-k kimutatásához. A mikotoxinokat gombák termelik, amelyek a mintában klasztereket alkotnak. A be- és kivezetéssel rendelkező nyitott rendszerek, mint például a rotoros malmok, nagy mennyiségű ömlesztett anyagot fogadnak be, és ezért ideálisak a mikotoxin- vagy GMO-elemzés előtti mintaelőkészítéshez.
Az első lépés egy reprezentatív mennyiségű, például tonnánként 2 kg mogyoró előzetes méretcsökkentése a SM 100 vágómalom segítségével 3 mm-es szemcseméretre. A mintát ezután a Rotary Tube Divider PT 100 segítségével reprezentatív részmintákra osztják, amely nagyon nagy osztási pontosságot biztosít.
Az ezt követő finomra aprítás ideális esetben a Ultra Centrifugal Mill ZM 300 segítségével történik. A mogyoró feldolgozásához olyan távtartós sziták használata ajánlott, amelyeket kifejezetten a hőmérsékletre érzékeny, törékeny anyagok őrlésére fejlesztettek ki. Mivel a mikotoxinok lipofilek, az őrlési folyamatnak a lehető legkíméletesebbnek kell lennie, hogy elkerülhető legyen a zsír felszabadulása a mintából. Egy ciklon segít a minta gyors kiürítésében az őrlőkamrából, és egy légáramlat létrehozásával hűtést biztosít. A 300 µm-es finomság elegendő a mikotoxinok későbbi kivonásához a mintából. Ugyanígy lehet feldolgozni a szójababot is.
Ha a minta már meglehetősen homogén, vagy ha a későbbi elemzés PCR-rel foglalkozik, csak kis mintamennyiségre van szükség. Az ilyen típusú alkalmazásokhoz gyakran a golyósmalom az ideális választás.
Egy olyan mindenes, mint a Mixer Mill MM 400 két őrlőállomással rendelkezik, és legfeljebb 20 ml mintamennyiséget fogad el. Például, 6,5 g szárított borsót 30 s alatt 0,4 mm-es finomságúra porítja egy 50 ml-es rozsdamentes acél őrlőedény és 1 x 25 mm-es őrlőgolyó segítségével.
Hasonlóképpen, 8 g szárított hibiszkuszt 2 perc alatt 100 µm-re porítja. Az 50 ml-es acéltégelyekben általában egy 25 ml-es golyót használnak. Ökölszabály: az őrlőgolyónak háromszor nagyobbnak kell lennie, mint a legnagyobb mintadarab a minta hatékony aprításához. Ezért egy kb. 8 mm-es szemcseméret csak az 50 ml-es edényben zúzható hatékonyan, ami elegendő helyet hagy egy 25 mm-es golyónak. Az MM 400-as készülékbe illeszthetünk adaptereket is, pl. egyszer használatos fiolákhoz, a legfeljebb 3 mm-es részecskeméretű minták feldolgozásához.
A MM 400 különböző adapterekkel szerelhető fel, például 2 ml-es egyszer használatos fiolák, 2 ml-es acél fiolák vagy 5 ml-es acél tégelyek befogadására. Így a homogenizálás 8 vagy 20 mintából álló tételekben is elvégezhető, ami előnyös például egyetlen szem vagy borsó PCR-analízisénél. Itt minden egyes csőbe 2 x 7 mm-10 mm-es, acélból vagy volfrámkarbidból készült őrlőgolyót teszünk. Az egyszer használatos fiolák előnye, hogy megakadályozzák a keresztkontaminációt.
A Mixer Mill MM 500 vario nagyobb mintadagolást tesz lehetővé a 6 őrlőállomásnak köszönhetően az őrlőedények vagy adapterek számára. Összesen 50 x 2 ml-es egyszer használatos csövek vagy rozsdamentes acél tégelyek vagy 24 x 5 ml-es rozsdamentes acél tégelyek használhatók tételenként.
Élelmiszerminták homogenizálása a GRINDOMIX GM 200 késes malommal.
A kannabisz homogenizálása másodpercek alatt a GM 200-zal
Termékvideó
Ultra centrifugális malom ZM 300
Virágbimbók őrlése a ZM 200 ultra centrifugálmalommal
A nedves vagy nedves minták őrlése a legjobb, ha késes malmokkal történik az eltömődés és az anyagveszteség elkerülése érdekében. A mintaanyagok hűtése javítja a törési viselkedést, és lehetővé teszi a puha, kemény, ragacsos és zsíros élelmiszerek könnyebb porlasztását. Az illékony összetevők, például a terpének megőrzése érdekében is ajánlott. A folyékony nitrogénnel vagy szárazjéggel történő kriogén őrlés hatékony, de vigyázni kell az anyagokkal, amelyek nem lehetnek nedvesek, és a hűtőközegeket nem szabad zárt őrlőszerszámokban használni. A kriogén őrlés végezhető késes malmokban, rotoros malmokban vagy golyós malmokban. A zsíros/ragadós anyagok teljes porlasztása általában csak kriogén őrléssel lehetséges.
Még a csokoládé is, amely szobahőmérsékleten feldolgozva péppé válik, sikeresen porítható kriogén úton. A mintát 1:2 arányban összekeverjük szárazjéggel; néhány perc múlva alaposan lehűtjük, és megkezdődik az őrlési folyamat. A szárazjég végig hűvösen tartja a mintát. A késes malmokban végzett kriogén őrlés során ügyelni kell arra, hogy ne használjunk műanyag tartozékokat, mivel ezek a folyamat során megsérülhetnek. A megfelelő tartozékok közé tartozik egy rozsdamentes acélból készült őrlőedény, egy teljes fém kés, valamint egy fedél, amelynek nyílása lehetővé teszi a gáznemű szén-dioxid elpárolgását.
Egy másik lehetőség a mélyhűtött minták őrlése, amelyek -20 °C-os hűtőszekrényből vagy folyékony nitrogénfürdőből származnak. Az LN2 közvetlen használata nem ajánlott, mivel a késes malmokat nem -196°C-os hőmérsékletre tervezték. Az azonban rendben van, ha a minta betöltésekor a hűtőközegből csak néhány csepp esik az őrlőedénybe. Ilyenkor a teljes fém kést és az acéltartályt kell használni, a kopás minimalizálása érdekében is.
A kriogén őrlést általában közvetve, keverőmalmokban végzik, LN2 hűtőközegként való alkalmazásával. Fontos, hogy az edényt először az őrlőgolyó(k)kal és a mintával töltsük meg, és a súrlódás előtt szorosan zárjuk le. Ügyelni kell arra, hogy az őrlőedényekbe ne kerüljön folyékony nitrogén, mert a párolgás jelentős nyomásnövekedést eredményezne az edény belsejében. A MM 400, a MM 500 vario vagy MM 500 nano, a lezárt őrlőedényeket és így a mintát 2-3 percig LN2 fürdőben süllyesztjük. A kriogén őrléshez alkalmas őrlőedények acélból vagy PTFE-ből készülnek; más anyagból készült edények használata nem ajánlott. Ez azért fontos, mert két különböző anyag különbözőképpen reagálhat a -196°C-os extrém hőmérsékletre, ami az edény károsodásához vezethet. A kriogén őrléshez 2 ml-es vagy 5 ml-es acél üvegek is rendelkezésre állnak.
A nagy energiabevitel és az ebből eredő súrlódási hő miatt az őrlési folyamat nem tarthat 2 percnél tovább, hogy a minta ne melegedjen fel, és megőrizze törési tulajdonságait. Ha hosszabb őrlési időre van szükség, ezt a zárt őrlőedények közbenső hűtésével kell megszakítani.
A CryoMill vagy a MM 500 vezérlés esetében a hűtés LN2-val automatikusan történik. Így még hosszú őrlési idő esetén is egyenletes negatív hőmérséklet (-196°C CryoMill, -100°C-ig MM 500 control) garantált, anélkül, hogy közbenső hűtési szünetekre lenne szükség. Ezenkívül ügyelni kell arra, hogy a felhasználó semmiképpen ne érintkezzen folyékony nitrogénnel. A nehézfémektől mentes őrléshez a CryoMillben cirkónium-oxid őrlőedényt kell használni. Az MM 500 vezérlés cirkónium és volfrámkarbid tégelyekkel is használható, mivel a hőmérséklet nem olyan alacsony a CryoMill-hez képest, és a hűtés sokkal lassabbnak tűnik, mint a tégelyek LN2 fürdőbe merítése.
Az ultracentrifugális malmok, mint például a ZM 300 nagyobb mintatérfogatokat fogadnak el, mint a keverőmalmok. A mintát közvetlenül egy LN2-val töltött tartályba merítik, mielőtt egy acélkanállal folyamatosan, de lassan a malom tartályába adagolják. Ha őrlési segédanyagként szárazjeget használnak, ezt összekeverik a mintával, majd az egész keveréket porrá zúzzák. A kriogén őrléshez ajánlott a kazetta használata ciklonnal kombinálva, hogy a párolgó hűtőközeg a folyamat során teljesen kiürüljön. Az 1 mm-nél kisebb minták esetében a hűtéshez inkább szárazjeget, mint folyékony nitrogént kell használni, mivel a szárazjég-mintakeveréket sokkal könnyebb a malomba juttatni, mint a mintát kanállal kihalászni az LN2 fürdőből. Ha a minta alacsony hőkapacitású, a szárazjég szintén előnyös, mivel őrlés közben hűti a mintát. A rotoros malmokban a kriogén porlasztást maximális fordulatszámon kell végezni.
Az olyan vágómalmok, mint a SM 300 különösen alkalmasak nagyobb adagok feldolgozására, mint az ultracentrifugális malmok vagy a késes malmok. Folyékony nitrogén és szárazjég használata egyaránt lehetséges. A megszálkásított mintaanyag meglehetősen kemény; ezért a hattárcsás rotor használata ajánlott, mivel az inkább aprítógépként működik. Alkalmas heterogén minták, például fagyasztott csirkedarabok, köztük csontok elődarabolásához is. Az SM 300 csökkentett, 700 fordulat/perc fordulatszámú fordulatszáma, valamint a motor 20 kW-os csúcsteljesítménye előnyös a nagyméretű fagyasztott mintadarabok aprításához. Csak alsó, >10 mm-es nyílású szitákat szabad használni, hogy a minta ne melegedjen fel.
Kriogén őrlés a GRINDOMIX GM 200 késes őrlővel
Kriogén őrlés a GRINDOMIX GM 300 késes őrlővel
Kriogén őrlés az MM 400 Linda, golyósmalommal
Mixer Mill MM 400
Kriogén őrlés a CryoMill készülékkel
A minta homogenizálása biztosítja a reprodukálható eredményeket. A durván őrölt minták szórása jellemzően nagyobb eltéréseket mutat, mint az alaposan porított mintáké. Ez a következő példában látható: Egy 4-5 mm-es szemcsékkel rendelkező kolbászmintát és egy homogenizált, <0,5 mm-es szemcsékkel rendelkező mintát egymás után ötször elemeztünk zsírtartalmuk szempontjából mikrohullámú szárítással és NMR-spektroszkópiával kombináltan. Minden egyes mérésnél 4 g mintát 2,5 perc alatt szárítottak és 1 perc alatt elemeztek. A durva kolbászminták zsírtartalma jobban változik, mint a finomabb mintáké. Az első frakció zsírtartalmát 14,85 % és 17,12 % között mértük, 0,88 %-os szórással. A homogenizált mintában az SD több mint tízszeresére, 0,07 %-ra csökkent, a zsírtartalom 15,84 % és 16,02 % között volt (a relatív szórás 5,63 %-ról 0,45 %-ra csökkent).
Hasonló hatás mutatkozik a négy nagy nehézfém esetében is. Ha egy teamintát 2 mm-es szemcseméretűre őrölnek (beleértve a hosszabb szálakat is), a standard szórás nagyobb, mint a homogénebb, <1 mm-es szemcseméretű és szálak nélküli minták esetében. A finomra őrölt mintában a standard eltérés 1% és 5% között van, a durvább mintában 2% és 12% között mozog. Így a homogenizáláshoz szükséges többletidő megtérül a megbízható és reprodukálható eredmények biztosításával.
A mechanikus méretcsökkentés kopáshoz vezet, ami befolyásolhatja a későbbi elemzést. Az élelmiszer-analízishez használt őrlőszerszámok kiválasztásakor figyelembe kell venni a őrlőszerszámok anyagának hatását. Az őrlőszerszámok a malom típusától függően különböző anyagokból állnak rendelkezésre. Következésképpen a mintában olyan anyagok nyomai lehetnek, mint az acél vagy a cirkónium-oxid. Egyes elemzésekre, mint például a zsírtartalom meghatározása, nincs hatással az acélcsiszolásból származó vas- és krómnyomok. Ha azonban a nehézfémtartalom a vizsgálat tárgya, az acéleszközökből származó kopás meghamisított eredményekhez vezethet. Ebben az esetben célszerűbb semleges anyagból, például titánból vagy cirkónium-oxidból készült eszközöket használni.
A NIR egy elterjedt analitikai módszer a fehérje-, nedvesség-, zsír- és hamutartalom egyidejű meghatározására. Ezért minden olyan esetben alkalmazzák, amikor nagy mintaszámú mintát és nagy rugalmasságot igényelnek. Sokat vitatott kérdés a mintaelőkészítés szükségessége. Milyen előnyökkel jár a minta előkészítése a NIR-elemzés előtt? A NIR-sugárzás behatolási mélysége legfeljebb 1 mm, így minden, ami alatta van, nem detektálható. Ez nem jelent problémát, ha a minta teljesen homogén, de ha a minta különböző rétegekből áll, például szemcsékből vagy magvakból, akkor csak az 1 mm mélységig terjedő rétegek kerülnek elemzésre, és következésképpen a mérési eredményekben felülreprezentáltak. Ez különösen akkor hamisítja meg a hamu- és rosttartalmat, ha a minta nem homogenizált az elemzés előtt.
A Cyclone Mill TWISTER alkalmas különböző, nem zsíros anyagok, például búza különböző anyagainak feldolgozására, amelyek ideálisak a NIR-elemzés követelményeihez. A mintapalackok gyors cseréje előnyös a nagy mintaátmenetekhez, minimális tisztítási erőfeszítés mellett.
A QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, and Safe) egy olyan mintaelőkészítési módszer, amelyet az élelmiszerekben és mezőgazdasági termékekben található peszticid-szermaradványok kivonására és tisztítására használnak, és amely egyszerű, gyors és költséghatékony módszert biztosít a gyümölcsökben és zöldségekben található többféle peszticid-szermaradvány elemzésére. Az eljárás során a mintát szerves oldószerrel extrahálják, majd sókat adnak hozzá a fázisszétválasztás és a kivonat tisztítása érdekében. A kivonatot ezután kromatográfiás módszerekkel, például gázkromatográfiával vagy tömegspektrometriával kombinált folyadékkromatográfiával elemzik. A Mixer Mill MM 400 alkalmas a peszticidek QECHERS extrakciójára. A porított mintát és az acetonitrilt, valamint az egyéb adalékanyagokat 50 ml-es centrifugacsövekbe helyezzük. Ezekből nyolcat automatikusan felráz az MM 400-as készülék, ami sokkal reprodukálhatóbb, mintha ezt kézzel végeznénk. Mindössze 3 perc elteltével a peszticidek extrahálásra kerülnek.
A szitaelemzés széles körben használt módszer a szemcsés minták szemcseméret-eloszlásának meghatározására. A gabonapelyhek bejövő vizsgálata során különösen fontos a finom- és porfrakciók vizsgálata, mivel ezek negatív hatással vannak a müzli keverési és csomagolási folyamatára. A porfrakció <500 mikronos részecskékből áll, és a hegesztési varrathoz tapadva megakadályozza a csomagolás szoros lezárását. Egy másik negatív hatás az úgynevezett "ropogós" gabonafélék előállítása során jelentkezik. A ropogós gabonapelyhek ropogósra sült gabonapelyhek; például méz hozzáadásával az összetevőket tömör masszává formálják, majd megsütik. Minél magasabb a porfrakció, annál morzsásabb és finomabb pórusú lesz az állaguk. A pelyhek szitaelemzéssel történő szétválasztása az egyes frakciókra enyhíti ezeket a termékminőségre gyakorolt negatív hatásokat, mivel lehetővé teszi a megbízható minőségértékelést.
Gabonapelyhek minőségellenőrzése AS 200-as szitázógépes ellenőrzéssel. Vizsgálati sziták: 200 x 50 mm; szemméret: 500 µm - 4 mm; amplitúdó: 1 mm; idő: 5 perc.
A részecskeméret közvetlen hatással lehet az ételek és italok ízére. A kiváló minőségű csokoládé például egy meghatározott szemcseméretet igényel, egyenletes szemcseméret-eloszlással.
A másik példa a szemcseméret fontosságára a kávé. Az összetevők optimális extrakciójának elérése az őrölt kávéból döntő fontosságú a kávé elkészítésénél, ahol az őrlési méret jelentősen befolyásolja az extrakció sebességét és idejét. Ha az őrlési méret nincs megfelelően összehangolva a főzés időtartamával és hőmérsékletével, a kávé túlságosan extrahálttá válhat, ami a túlzottan oldott összetevők miatt kesernyés ízt eredményez, vagy alul extrahálttá, ami gyenge aromát és vizes ízt eredményez. Ezért az őrlési méret, a főzési idő és a hőmérséklet közötti egyensúly kulcsfontosságú a kávé minősége szempontjából. A szemcseméret megbízható meghatározásával reprodukálható őrlés érhető el az adott elkészítési folyamathoz, ami nagyszerű ízű, kiegyensúlyozott aromájú kávét eredményez.
Kávépor minőségellenőrzése AS 200 jet légsugaras szitálógéppel.
Vizsgálati sziták: 200 x 50 mm; szemméret: 0,125 mm / 0,315 mm / 0,5 mm; fúvóka sebessége: 55 rpm; idő: 3 perc szitánként
True to our guiding principle ENABLING PROGRESS, Verder Scientific can assist you in R&D, quality control and small-scale production of food and beverage products. Under our umbrella we combine the know-how of five renowned developers and manufacturers of scientific equipment:
CARBOLITE, ELTRA, RETSCH, MICROTRAC and ERWEKA are among the leading specialists in their respective fields of activity which are Heat Treatment, Elemental Analysis, Milling & Sieving, Particle Characterization and Pharmaceutical Testing.
Az élelmiszerminták homogenizálására a legmegfelelőbb laboratóriumi malmok a késes malmok, a rotoros malmok, a vágómalmok és a golyósmalmok. Mindegyik típus a minta jellemzőitől függően sajátos előnyöket kínál. A késes és vágómalmok ideálisak nagyméretű, kemény vagy szálas mintákhoz, míg a rotor- és golyósmalmok hatékonyan kezelik a kemény, törékeny vagy puha mintákat. Ha zsíros, nedves vagy illékony összetevőkkel van dolgunk, a minta tulajdonságainak megváltoztatásának elkerülése érdekében kulcsfontosságú, hogy olyan malmot válasszunk, amely hűtéssel vagy kriogén kezeléssel is képes működni. A megfelelő malomtípus kiválasztása a részecskeméret-változás minimalizálásával biztosítja a pontos és reprodukálható vizsgálati eredményeket.
A kriogén őrlés puha, kemény, ragacsos, zsíros élelmiszerekhez és az illékony összetevők, például terpének megőrzéséhez ajánlott. Különösen hatékony az olyan anyagok esetében, mint a csokoládé, amely szobahőmérsékleten pasztává alakulhat. A kriogén módszerek folyékony nitrogént vagy szárazjeget használnak a minta hűvösen tartásához, így biztosítva a nehéz anyagok teljes porlását.
Az élelmiszerekből és mezőgazdasági termékekből származó peszticid-szermaradványok kivonására szolgáló QuEChERS-módszerben a mintát acetonitrillel és adalékanyagokkal 50 ml-es centrifugálcsövekben keverőmillák segítségével porlasztják. Az MM 400-as modell egyszerre akár nyolc csövet is képes felrázni, ami a kézi rázáshoz képest reprodukálhatóbb extrakciós folyamatot biztosít. A peszticidek mindössze 3 perc alatt extrahálódnak, és készen állnak a kromatográfiás analízisre. Az MM 400 szerepe a QuEChERS-ben gyors és megbízható mintaelőkészítést biztosít a peszticidmaradékok kimutatásához.