Search

Laboratóriumi malmok, őrlők és aprítók durva- és finomőrléshez

A kémiai és fizikai analitikai módszerek, pl. AAS, NIR, ICP vagy XRF esetén szükséges, hogy a minta a minta teljesen homogén és szűk méreteloszlású valamint megadott analitikai finomságú legyen.    Csak a reprodukálható mintaelőkészítés garantálja a megbízható és helyes mérést. E feladat elvégzésére a RETSCH cég a legmodernebb malmokat és törőket kínálja szinte bármilyen anyag durva, finom és ultrafinom felaprítrásához. Az őrlőszerszámok és tartozékok széles választéka biztosítja a szennyezésmentes és kíméletes mintaelőkészítést.

Miért használjunk laboratóriumi malmot őrléshez?

Szilárd vagy ömlesztett anyagok aprítására akkor van szükség, ha az anyag szemcsemérete túl durva a későbbi folyamatokhoz, például elemzéshez, osztáshoz, keveréshez vagy további feldolgozáshoz, és/vagy a minta túl inhomogén, így az elemzéshez használt kis adag nem reprezentálja a teljes laboratóriumi mintát. Az elemzésekre a minőségbiztosításhoz van szükség, például a gyártásellenőrzés vagy a beérkező áruk ellenőrzése során. Ezek közé tartoznak a spektroszkópiai és kromatográfiás módszerek. Mivel a terméktulajdonságokat gyakran befolyásolja a részecskeméret (pl. extrakció, szűrés vagy abszorpciós képesség), a laboratóriumi malommal történő méretcsökkentés az új termékek és gyártási folyamatok fejlesztéséhez is elengedhetetlen.

Szükséges finomság

Gyakori követelmény a következő: "Finomra porlasztani". A "por" kifejezés azonban nem egyértelmű. A mosópor, a kávépor és a sütőpor olyan ömlesztett termékek, amelyek mind a "por" kifejezést igénylik, de nagyon eltérő szemcseméret-eloszlással rendelkeznek. Egy másik gyakori követelmény, hogy a mintát "a lehető legfinomabbra" kell őrölni laboratóriumi malom segítségével. Ez azonban mindig nagy energiabefektetést és sok időt igényel. Az idő és az energia egyben költséget is jelent a laboratóriumi műveletekben. Hatékonyabb megközelítés a következő: Nem olyan finomra, amennyire csak lehet, hanem olyan finomra, amennyire csak szükséges! Fontos, hogy a mintaanyag analitikai finomságú legyen. A szükséges analitikai finomságok a későbbi analitikai módszertől vagy a későbbi eljárástól függően változnak.

Az aprítás egy művészet?

Az aprítás művészete a minta laboratóriumi malommal történő előkészítéséből áll oly módon, hogy reprezentatív egyedi mintát kapjunk, amely homogén analitikai finomsággal rendelkezik. A megfelelő laboratóriumi malom és őrlőkészlet kiválasztásakor biztosítani kell, hogy a meghatározandó minta jellemzői (pl. nedvességtartalom, nehézfémtartalom stb.) a teljes előkészítési folyamat során ne változzanak. Ehhez a berendezés pontos ismerete mellett a különböző anyagok feldolgozásában szerzett tapasztalatra is szükség van. Lépjen kapcsolatba a Retsch céggel a berendezésekkel és alkalmazásokkal kapcsolatos, nem kötelező érvényű tanácsadásért.

Genetically modified organisms (GMO) - detection in food and feed samples

Genetic engineering opens up new possibilities in areas such as medical research, development of alternative fuels or global food supply. It is used to modify the characteristics of plants in order to increase the crop yield, improve defense against predators, pesticides or draught, but also increase concentrations of essential vitamins. However, with regards to food the use of genetic engineering is a fairly controversial issue.

Vissza az Újdonságok lapra